Καταρχάς μην πελαγώνετε! Η πρώτη φορά που θα ασχοληθείτε πιο σοβαρά με τον κόσμο των υφασμάτινων πανών μπορεί να σας φέρει πονοκέφαλο με τα είδη, τα ονόματα, τις διαφορές μεταξύ των τύπων των πανών, κλπ κλπ. Για το λόγο αυτό δημιούργησα ένα σύντομο και περιεκτικό οδηγό με τα κυριότερα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου πάνας ώστε να είναι ευκολότερη και κατανοητή η πλοήγηση στα προϊόντα του site. Ετοιμαστείτε γιατί ξεκινάμε!

Πάνες τύπου Flat

Πάνες τύπου Flat

Οι πάνες Flat είναι οι παραδοσιακές πάνες που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας. Πρόκειται για τετράγωνα κομμάτια υφάσματος (κυρίως από βαμβάκι) τα οποία τα διπλώνουμε με όποιον τρόπο θέλουμε και τυλίγουμε το μωρό.

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  

Χρειάζονται αδιάβροχο κάλυμμα (wrap) για να μην έχουμε διαρροές.

Είναι οικονομικές, στεγνώνουν γρήγορα και μπορούν να πλυθούν εύκολα ακόμα και στο χέρι.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν πάνα αγκαλιάς, ελαφριά κουβέρτα, πανάκι για γουλίτσες, και ό,τι άλλο βάλει η φαντασία σας!

***σε αυτόν τον τύπο συμπεριλαμβάνονται και τα Prefolds που πρόκειται πάλι για τετράγωνα πανιά μικρότερων διαστάσεων αλλα μεγαλύτερου πάχους γιατί είναι προδιπλωμένα. 

Πάνες τύπου Fitted

Πάνες τύπου Fitted
Οι πάνες τύπου Fitted συνδυάζουν την ευκολία στη χρήση και την ευελιξία. Θυμίζουν το μέγεθος και το σχήμα των πανών μιας χρήσης, αλλά αποτελούνται από στρώματα υφάσματος καθιστώντας τες έτσι πολύ απορροφητικές (μα και ελαφρώς ογκώδεις)!

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  

Χρειάζονται αδιάβροχο κάλυμμα.

Εύκολες στη χρήση με μεγάλη απορροφητικότητα.

Στεγνώνουν πιο αργά λόγο των πολλών στρωμάτων υλικού (συνήθως βαμβάκι ή
μπαμπού).

Ιδανικές για νυχτερινή χρήση και για heavy wetters.

Πάνες τύπου All-In-One

Πάνες τύπου All-In-One
Οι πάνες αυτές είναι αυτό ακριβώς που λένε: Όλα-Σε-Μία! Αποτελούνται από το ύφασμα (είτε από φυσικές ίνες είτε από fleece το οποίο είναι ραμμένο απευθείας στο αδιάβροχο κάλυμμα. Είναι οι πιο "φιλικές" στη χρήση αφού θυμίζουν τις πάνες μιας χρήσεως: τις φοράς, τις αλλάζεις και αντί να τις πετάς τις πλένεις. Κουμπώνουν είτε με poppers (ή snaps, είναι το ίδιο ακριβώς κούμπωμα) είτε με velcro (ή θα το συναντήσετε και σαν aplix). Υπάρχουν AIO ενός μεγέθους (από τη γέννηση μέχρι να σταματήσει το παιδί να φοράει πάνες) ή σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τα κιλά του μωρού.
ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 


Δε χρειάζονται ούτε επιθέματα, ούτε αδιάβροχο κάλυμμα.
Αν αποτελούνται από φυσικές ίνες αργούν περισσότερο να στεγνώσουν.
Είναι πολύ εύκολες στη χρήση.
***Παρόμοιο
 σκεπτικό έχουν και οι All-In-Two (AI2) που αποτελούνται από το κάλυμμα και το επίθεμα τα οποία κουμπώνουν μεταξύ τους και η πάνα συμπεριφέρεται σαν AIO. Η διαφορά έγκειται στο ότι μπορεί το κάλυμμα να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές αλλάζοντας απλώς το επίθεμα.

Πάνες τύπου Pocket

Πάνες τύπου Pocket

Οι πάνες αυτές είναι οι περισσότερο διαδεδομένες. Αποτελούνται από δύο μέρη, το αδιάβροχο κάλυμμα που έχει εσωτερικά ύφασμα (κυρίως από fleece) με μια υποδοχή σαν τσέπη όπου μπαίνει το επίθεμα (από μικροΐνες, μπαμπού, βαμβάκι, κάναβη) και απορροφά τα πάντα. Καθώς το επίθεμα δεν είναι ραμμένο στην πάνα (όπως συμβαίνει με τις Όλα-Σε-Μία) στεγνώνουν πιο γρήγορα, ενώ χάρη στο σύστημα τσέπης η απορροφητικότητα μπορεί να αυξηθεί προσθέτοντας απλά περισσότερα επιθέματα.

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 

Δε χρειάζονται αδιάβροχο κάλυμμα.

Στεγνώνουν γρήγορα.

Είναι επίσης πολύ εύκολες στη χρήση.

Liners, Boosters, Wet Bags

Liners, Boosters, Wet Bags        Liners, Boosters, Wet Bags

Υπάρχουν δύο κατηγορίες liners: τα μίας χρήσεως και τα πλενόμενα. Τοποθετούνται μεταξύ πάνας και μωρού προκειμένου να συγκρατούν τις στερεές κενώσεις και να είναι πιο εύκολο να τις απορρίπτουμε στην τουαλέτα. Τα μιας χρήσεως μιας και είναι βιοδιασπώμενα (βισκόζη, μπαμπού, κυτταρίνη, άμυλο καλαμποκιού) μπορούν επίσης να απορριφθούν στην αποχέτευση χωρίς πρόβλημα. Τα πλενόμενα αποτελούνται από υλικό fleece καθιστώντας τα έτσι ιδανικά για καθαρίζονται εύκολα και να στεγνώνουν γρήγορα. Τέλος, και οι δύο κατηγορίες προσφέρουν την αίσθηση στεγνού στο δερματάκι του μωρού αφού χάρη στις υδρόφοβες ιδιότητές τους μεταφέρουν την υγρασία στο εσωτερικό της πάνας.

boosters

Τα boosters είναι προαιρετικά και η λειτουργία τους είναι η ενίσχυση της απορροφητικότητας, όταν αυτή είναι αναγκαία (π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας). Τα περισσότερο αποτελεσματικά και συνήθη υλικά από τα οποία αποτελούνται είναι το μπαμπού, η κάνναβη και το μπαμπού charcoal. 

wet bag

 Οι wet bags είναι τσάντες από αδιάβροχο υλικό (PUL ή Minky) όπου αποθηκεύονται οι πάνες μέχρι να πλυθούν. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη για διάφορες καταστάσεις, οι μικρές για τις βόλτες μας, οι μεσαίες για σύντομα ταξίδια και οι μεγάλες για την αποθήκευση των χρησιμοποιημένων πανών μέχρι την ημέρα του πλυντηρίου. Οι περισσότερες εταιρείες προτείνουν οι πάνες να πλένονται το αργότερο ανά 3 ημέρες για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να μην δημιουργούνται τυχόν από τη συσσώρευση μικροοργανισμών και
αμμωνίας. Οι τσάντες συγκρατούν την υγρασία και τυχόν οσμές οπότε μπορούν να υπάρχουν έτσι ή, αν δε θέλετε να φαίνονται, μέσα σε πλαστικό κάδο.

Aplix/Hook-And-Loop και Snaps/Poppers

velcro       snaps

Όταν οι πάνες έχουν κούμπωμα αυτό θα είναι είτε Aplix, είτε Snaps, είτε συνδυασμό των δύο. Με απλά καθημερινά λόγια το κούμπωμα τύπου Aplix (Hook-And-Loop) είναι το γνωστό Βέλκρο ή όπως το λέγαμε παιδιά "χριτς-χρατς". Οι πάνες με Αplix λοιπόν έχουν καλύτερη εφαρμογή γιατί το κούμπωμα προσαρμόζεται ακριβώς στο μέγεθος του παιδιού και είναι πιο γρήγορο όσον αφορά στο φόρεμα της πάνας. Ωστόσο, τα σημεία με τα Αplix φθείρονται γρηγορότερα με αποτέλεσμα να ξεκολλάνε και είναι πιο εύκολο για τα μωρά να τα ξεκουμπώσουν. 
Τα Snaps (ή Poppers) είναι οι κοπίτσες, δηλαδή τα κουμπάκια που είναι γνωστά σε όλους μας από μπουφάν, πορτοφόλια, τσάντες, κλπ. Είναι πλαστικά οπότε έχουν μεγάλη αντοχή για να χρησιμοποιηθούν για δεύτερο ή τρίτο παιδί και δεν ξεκουμπώνουν εύκολα αν προσπαθήσει το μωρό. Κάθε πάνα έχει πολλές σειρές από snaps για να βρεθεί η βέλτιστη εφαρμογή στο σώμα του παιδιού, όμως θα υπάρξουν στάδια ανάπτυξης που στη μία θέση θα είναι χαλαρή η εφαρμογή και στη διπλανή στενή. 
Με σωστή φροντίδα και περιποίηση και οι δύο τύποι κουμπώματος μπορούν να αντέξουν και για τα εγγόνια σας! Το είδος που θα σας βολέψει θα το καταλάβετε στην πορεία.